Welk hout terrasoverkapping

Maatwerk is geen optie maar standaard
Geen wens is te gek
10 jaar garantie houtrot
1200 m2 showroom inspiratie

Welk hout gebruik je voor een Terrasoverkapping

U wilt een terrasoverkapping laten bouwen. Dat is allereerst een heel mooi vooruitzicht. Toch kunnen we ons voorstellen dat u nog best wel wat vragen heeft rondom het installeren van terrasoverkapping die van hout is gemaakt. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden in het voortraject gaan we u in dit artikel uitleggen welk soort hout u kunt gebruiken om een overkapping van hout neer te zetten in uw achtertuin. Belangrijk is dat u niet voor verrassingen komt te staan en achteraf ineens bedenkt: “Had ik maar geweten dat er nog meer soorten hout waren om te gebruiken!”.

Tuinhuis op maat gemaakt -S121

Wat is tuinhout?

Tuinhout is een verzamelnaam. Hiermee worden alle houtsoorten bedoeld, die buiten kunnen worden gebruikt. Dit type hout is vaak wel wat duurder. Na de installatie van tuinhout is er echter vrijwel geen onderhoud meer nodig.

Bij de keuze voor een andere houtsoort dan tuinhout is een jaarlijkse onderhoudsbeurt vrijwel altijd nodig.

Tuinhout kent een onderverdeling in verschillende duurzaamheidsklassen. Het gaat hierbij om een rangschikking die loopt van 1 tot en met 5. Hoe lager het getal, hoe duurzamer het hout.

 

Klasse Duurzaamheid Hoe lang gaat het hout mee? 
1 Erg duurzaam Meer dan 25 jaar
2 Duurzaam 15-25 jaar
3 Voldoende/matig duurzaam 10-15 jaar
4 Weinig duurzaam 5-10 jaar
5 Nauwelijks duurzaam korter dan 5 jaar

Welke soorten tuinhout zijn er allemaal?

 

  • Hardhout (wordt ook wel loofhout genoemd, omdat deze afkomstig is van, u raad het al, loofbomen als de linde, populier of de wilg).
  • Vurenhout (zachtere houtsoort die afkomstig is van de fijnspar en dus wordt gemaakt vanuit naaldhout)
  • Grenen (is net als vurenhout ook een zachtere houtsoort. Echter is deze houtsoort afkomstig van de grove den).
  • Douglas hout (zeer duurzaam en erg sterk. Minder bekend dan de bovenstaande soorten). Prijs-kwaliteit verhouding is het beste.
douglas overkapping zwart grote resolutie

Kies je voor hard hout of voor zacht hout?

Laten we als voorbeeld nemen dat u graag een vlonder zou willen aanleggen in de tuin. De bodem is echter nat door de waterhuishouding in de bodem.

Kiest u dan voor zacht hout? Dan heeft u hier NIET LANG plezier van.

Bedenk een aantal dingen goed voordat u een keuze maakt voor hard hout of zacht hout:

  • Zacht hout is (gemiddeld genomen) makkelijker te bewerken dan hard hout
  • Hard hout is niet altijd harder dan zacht hout
  • Hard hout is niet altijd duurzamer dan zacht hout. Er zijn zachte houtsoorten die in duurzaamheidsklasse 2 vallen en daarmee 15-25 jaar meegaan.
  • Hoe langzamer het hout groeit, hoe harder het wordt. Bedenk dat de groeisnelheid een belangrijke factor is op de hardheid van hout.

Gebruik je overal hard hout of zacht hout?

Het antwoord daarop is volmondig nee. Als u een schuur in de tuin wilt laten plaatsen of u kiest voor een terrasoverkapping, dan kunt u de zijwanden van hard hout laten maken.

Aan de binnenkant kunt u ervoor kiezen om een zachte houtsoort te gebruiken.

Aan de binnenkant zal uw tuinhuis of terrasoverkapping minder last hebben van de wisselende weersomstandigheden.

Met de keuze voor zacht hout bent u goedkoper uit.

tuinhuis van schaffer in de showroom
13

Kun je ook kiezen voor geïmpregneerd hout?

 

Zodra u de palen in de tuin laat impregneren geeft dit uw tuinafscheiding jarenlange stevigheid. Wanneer de paalpunten ook worden behandeld geldt dit nog meer.

Neem altijd de levensduur van het hout in ogenschouw bij dergelijke werkzaamheden.

Onthoud ook goed dat hoe hoger de investering, hoe meer u dit in de loop der tijd ruimschoots terug verdient.

 

  • Geïmpregneerd hout is van nature niet bestand tegen houtrot, insecten en schimmels. Dit is dan ook de reden dat dit hout is versterkt met een chemische methode, waardoor het wel bestand is tegen eerder genoemde houtrot, schimmels en insecten.
  • Geïmpregneerd hout is vaak iets goedkoper dan hard hout. het bewerkte hout is natuurlijk wel minder prettig voor het milieu.

Wanneer spreken we van ‘goed hout’?

Helaas is er niet 1 type hout het beste. Helaas, dat zou het voor iedereen wel makkelijk maken, maar de waarheid is anders.

Op welke eigenschappen van het hout moet je dan wel letten om een goede keuze te maken? Dat is volledig afhankelijk van waar je het hout voor wilt gebruiken.

Wat vind u de belangrijkste eigenschap die een houtsoort zou moeten hebben? Vanuit esthetisch oogpunt zijn de kleur en tekening van het hout belangrijke eigenschappen.

Daarbij kunnen verschillende soorten lak of beits nog een bepalende rol spelen in het eindresultaat. Zijn er dan ook nog andere eigenschappen waar u naar moet kijken behalve de esthetiek?

Jazeker!

Naast de esthetiek van het type hout zijn ook eigenschappen op mechanisch gebied van groot belang.

We kunnen deze mechanische eigenschappen onderverdelen in de volgende punten:

 

  • Buigsterkte: Binnen een houtsoort kan verschil zitten op basis van een behandeling dat het hout heeft gehad.
  • Splijtsterkte: Als bouten en draadnagels flinke krachten krijgen te verduren is er een houtsoort nodig met een hoge splijtsterkte
  • Druksterkte: Er zijn 3 verschillende richtingen en vlakken in het hout te onderscheiden: axiale richting, radiaal vlak, tangentiaal vlak. (zie afbeelding hieronder!)
  • Hardheid: Droog hout is harder dan vers hout bij dezelfde houtsoort. De methode van Janka is een manier om de hardheid van hout te bepalen.
  • Elasticiteitsmodus: Taaiere houtsoorten kennen een hoge breukgrens
  • Treksterkte
  • Afschuifsterkte 
12

Welke houtsoort kies ik nu, met bovenstaande informatie in het achterhoofd?

Met bovenstaande informatie in uw achterhoofd is het vooral het belangrijkste welke houtsoort u het mooiste vindt. We gaan niet vragen of u de sterkteklasse wil gaan achterhalen van de verschillende houtsoorten.

Wij informeren u graag over de duurzaamheidsklasse van een bepaald type hout. Die expertise geven we u graag mee in een van onze tuinhuis showrooms.

Het is misschien een hoop informatie in 1 keer, maar we hopen dat u goed voorbereid u weg gaat vinden richting de plaatsing van een prachtig tuinhuisje in uw tuin.

Mochten we u kunnen helpen, kom gezellig langs voor een kop koffie! Wilt u zelf een overkapping maken van hout?

Neem bovenstaande informatie dan mee in de keuzes die u gaat maken. Vaak helpt het maken van een bouwtekening voor een tuinhuis overkapping, voorafgaand aan het proces, erg goed voordat u de eerste verbouwingen gaat starten.

Mogelijkheden zien & bespreken?

Laat u inspireren en informeren in de showroom!

Onze showrooms zijn enkel op afspraak te bezoeken.

U bent van harte welkom voor een adviesgesprek.

Heeft u al ideeën? Stuur uw schets toe voor een vrijblijvende info over prijs/mogelijkheden.