U staat er misschien helemaal niet bij stil, maar het kan zijn dat u voor het plaatsen van uw tuinhuisje een vergunning aan moet vragen. In veel gevallen is het bouwen van een tuinhuisje echter vergunningsvrij. Wij hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.

 

Tuinhuis vergunningsvrij bouwen

Als een tuinhuisje voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan mag deze in de meeste gevallen vergunningsvrij worden geplaatst. Dat is dan bijvoorbeeld bij:

  • Een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter
  • Een nokhoogte van minder dan 3 meter
  • En een plaatsing op minimaal 1 meter van de erfafscheiding.

 

Gemeenten mogen eisen stellen

De bovenstaande richtlijnen zijn in heel Nederland van toepassing. Toch kan het zijn dat gemeentes daar vanaf wijken. Daarom is het belangrijk om voor de plaatsing altijd eerst even te informeren bij de gemeente waarin u woont, om te voorkomen dat het tuinhuisje toch verwijderd moet worden.

 

Omgevingsvergunning

Wilt u een tuinhuis plaatsen dat niet valt binnen de criteria van vergunningsvrij bouwen? Dan kunt u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen.

Let op: aan het aanvragen van deze vergunning zijn kosten verbonden. Zorg ervoor dat u alle benodigde informatie aanlevert, zodat de gemeente snel een vergunning kan verstrekken en u uw tuinhuis kunt laten plaatsen!

S112 verkl 300x300 2

Bouwvergunning regels voor een tuinhuis

Heeft u eevergunning nodig voor een tuinhuis? Meestal is het antwoord op de vraag gewoon nee. Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, blokhut, schuurtje of overkapping zijn in de meeste gevallen vrijgesteld van een vergunning. In het kort gelden de volgende algemene regels voor tuinhuisjes en losstaande bijgebouwen:

  • Tot 30m2 en 3 meter hoog kunt u vrij bouwen (in totaal)
  • In de zijtuin dient u 3 meter van de perceelsgrens te blijven
  • In de achtertuin dient u 1 meter van de perceelsgrens te blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur te bouwen zonder deze te wijzigen

Een voorbeeld ter illustratie: Dhr. Jansen wil in zijn achtertuin een tuinhuis zonder vergunning plaatsen. De woning heeft een serre van 15 m². Dit betekent dat dhr. Jansen een tuinhuis zonder vergunning én zonder melding mag bouwen van maximaal 15m² groot. Hij heeft immers als 15 m2 bebouwd en het maximum is 30m2. Daarnaast moet dhr. Jansen rekening houden met een maximale hoogte van 3 meter en perceelsgrenzen in acht nemen.

Bouwvergunning blokhut

Wij krijgen vaak de vraag of voor een blokhut een bouwvergunning nodig is. Gelukkig is het systeem van bouwvergunningen in Nederland niet zo ingewikkeld meer. Het is meestal niet meer nodig om een bouwvergunning aan te vragen als u een blokhut of tuinhuis wilt plaatsen. Mocht het in uw specifieke situatie toch nodig zijn een bouwvergunning aan te vragen, dan kunnen wij u helpen met dit proces.

Bij het aanschaffen van een nieuwe blokhut kunnen wij u van A tot Z helpen. Kiest u een blokhut uit ons standaard assortiment dan kunnen wij direct al aangeven of het nodig is om een bouwvergunning aan te vragen. Wilt u een maatwerk blokhut? Dan maken wij op basis van uw wensen de tekeningen en indien nodig helpen wij u bij de aanvraag. De productie, het leveren en de montage kunt u uiteraard ook aan ons overlaten!

S113 verkl 300x300 1