Home » Vergunning voor een tuinhuisje aanvragen

U staat er misschien helemaal niet bij stil, maar het kan zijn dat u voor het plaatsen van uw tuinhuisje een vergunning aan moet vragen. In veel gevallen is het bouwen van een tuinhuisje echter vergunningsvrij. Wij hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.

 

Vergunningsvrij bouwen

Als een tuinhuisje voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan mag deze in de meeste gevallen vergunningsvrij worden geplaatst. Dat is dan bijvoorbeeld bij een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter, een nokhoogte van minder dan 3 meter en een plaatsing op minimaal 1 meter van de erfafscheiding.

 

Gemeenten mogen eisen stellen

De bovenstaande richtlijnen zijn in heel Nederland van toepassing. Toch kan het zijn dat gemeentes daar vanaf wijken. Daarom is het belangrijk om voor de plaatsing altijd eerst even te informeren bij de gemeente waarin u woont, om te voorkomen dat het tuinhuisje toch verwijderd moet worden.

 

Omgevingsvergunning

Wilt u een tuinhuis plaatsen dat niet valt binnen de criteria van vergunningsvrij bouwen? Dan kunt u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen. Let op: aan het aanvragen van deze vergunning zijn kosten verbonden. Zorg ervoor dat u alle benodigde informatie aanlevert, zodat de gemeente snel een vergunning kan verstrekken en u uw tuinhuis kunt laten plaatsen!