Home » Een vergunning nodig voor een carport?

Wanneer u besluit om een carport voor, naast of achter uw woning te plaatsen, raden wij aan om altijd na te gaan of u hiervoor wel of geen vergunning nodig heeft. In de meeste gevallen zult u voor het plaatsen van een carport geen vergunning nodig hebben. Dit komt omdat een carport conform de huidige woningwet in veel gevallen onder de vergunningsvrije bouwwerken valt.

Een carport valt in hetzelfde straatje als een overkapping. Een carport is namelijk een overkapping waaronder u uw auto deels beschermd tegen weersinvloeden kunt parkeren. In de meeste gevallen wordt een carport aan huis gebouw of bevestigd, maar hij kan ook losstaan van het huis.

 

Vergunningsvrij of licht bouwvergunningsplichtig

Over het algemeen zijn er twee categorieën waarin een overkapping/carport valt. De meeste overkappingen zijn vergunningsvrij of licht bouwvergunningsplichtig. Voor het plaatsen van een carport voor of naast de woning is er zelden een vergunning nodig. Wilt u een carport voor uw woning plaatsen? Dan volstaat in de meeste gevallen een lichte bouwvergunning.

Wanneer u een carport wilt laten plaatsen zonder vergunning is het aan te raden om aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De oppervlakte van de carport mag niet groter zijn dan 30m2
  • De hoogte mag maximaal 3 meter zijn
  • Bent u van plan om wanden in uw carport te plaatsen, dan is het belangrijk om uit te zoeken of deze als bouwwerk gekenmerkt wordt of niet.
  • Bij een bouwwerk kunnen er namelijk weer andere voorwaarden van toepassing zijn.

 

Vraag het na bij uw gemeente

Ondanks dat de landelijke wetgeving in Nederland voor het plaatsen van overkappingen en carports hetzelfde is, kan uw gemeente hier van afwijken. Daarom is het altijd van belang om bij uw gemeente na te gaan wat de regels omtrent het plaatsen van een carport zijn. Het is namelijk beter om vooraf te informeren, dan dat u achteraf uw carport moet verwijderen.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten vergunningen die mogelijk zijn bij het plaatsen van een overkapping? Dan kunt u altijd kijken op de website van het Ministerie van VROM of contact opnemen met ons.